Skladniki:
- 3 dkg drozdzy
- 1 lyzeczka cukru
- 2 szklanki maki
- 1 1/3 szkl letniej, przegotowanej wody
- 3-4 jablka (obrane)
- cukier puder
- olej
Wykonanie:
Drozdze pokruszyc do szklanki, dodac 1 lyzeczke cukru, 1 lyzeczke maki i 1/3 szkl wody. Dobrze wymieszac i odstawic do wyrosniecia. Przesiac make do miski, zrobic dolek, w ktory wlac wyrosniete drozdze. Mieszac energicznie lyzka dodajac powoli wode. Gdy skladniki dokladnie polacza sie dodac jablka pokrojone w cienkie, nieduze plasterki. Ciasto odstawic do wyrosniecia. Gdy podwoi swoja objetosc rozgrzac olej. Racuchy nakladac lyzka maczana za kazdym razem w zimnej wodzie. Smazyc na srednim ogniu az uzyskaja zloty kolor. Ukladac na reczniku papierowym aby odsaczyc z oleju. Przed podaniem posypac cukrem pudrem.
Przepis mojej Mamy :)
idealne smaki na jesienne popołudnia
OdpowiedzUsuń