środa, 24 lutego 2010

Salatka nicejska

























Składniki na 4 porcje:









  • 250 g zielonej fasolki szparagowej
  • 4 średnie jajka
  • 4 pomidory
  • 4 małe ziemniaki
  • 1 mała cebula pokrojona w piorka
  • 4 filety anchois, przekrojone na pół(według uznania)
  • 200 g tuńczyka w oleju, odsączonego, z puszki
  • Czarne oliwki(ilość według uznania)
  • Główka sałaty lodowej lub 2 małe sałaty masłowe
  • Sos winegret (oliwa, sok z cytryny, czosnek,sol, pieprz)
Wykonanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzic i następnie pokroić w kostkę. Ugotować fasolke i ostudzić. 


Jajka ugotować, obrać ze skorupek i przekroić na ćwiartki lub osemki. Pomidory pokroić na cząstki.






Skladniki ukladac warstwowo:




liscie salaty,ziemniaki (mozna posolic), pokrojoną na mniejsze części fasolkę,cebule, 

filety anchois i tunczyka, pomidory, jajka, oliwki. Calosc polewamy winegretem i posypujemy zielenina np.pietruszka lub szczypiorem.




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz