Składniki na 4 porcje:
- 250 g zielonej fasolki szparagowej
- 4 średnie jajka
- 4 pomidory
- 4 małe ziemniaki
- 1 mała cebula pokrojona w piorka
- 4 filety anchois, przekrojone na pół(według uznania)
- 200 g tuńczyka w oleju, odsączonego, z puszki
- Czarne oliwki(ilość według uznania)
- Główka sałaty lodowej lub 2 małe sałaty masłowe
- Sos winegret (oliwa, sok z cytryny, czosnek,sol, pieprz)
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzic i następnie pokroić w kostkę. Ugotować fasolke i ostudzić.
Jajka ugotować, obrać ze skorupek i przekroić na ćwiartki lub osemki. Pomidory pokroić na cząstki.
Skladniki ukladac warstwowo:
liscie salaty,ziemniaki (mozna posolic), pokrojoną na mniejsze części fasolkę,cebule,
filety anchois i tunczyka, pomidory, jajka, oliwki. Calosc polewamy winegretem i posypujemy zielenina np.pietruszka lub szczypiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz