Skladniki:
- 1 lyzka oleju
- 1 lyzka masla
- 1 cebula
- 2-3 zabki czosnku (opcjonalnie)
- zielone chili (opcjonalnie)
- 1/2 kg marchwi
- 1/2 peczka swiezej kolendry
- 1 lyzeczka kolendry w proszku
- sol, pieprz
- 125 ml smietany (opcjonalnie)
- 1.2l bulionu
Wykonanie:
Podgrzac olej i maslo w duzej patelni. Zeszklic cebule i czosnek.Dodac drobno pokrojone chili. a po chwili pokrojona w kostke marchew . Smazyc przez chwile. Dodac kolendre w proszku, dobrze wymieszac i smazyc ok minuty. Dodac bulion. Gotowac na niewielkim ogniu az warzywa beda miekkie. Wystudzic. Warzywa i swieza kolendre(zostawic kilka galazek) zmikosowac na gladka mase. Jezeli bedzie zbyt gesta dodac troche bulionu. Przelac zupe do garnka, podgrzac, doprawic sola i pieprzem. Dodac drobno pokrojona kolendre. Podawaca z kleksem smietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz