środa, 24 lutego 2010

Zupa marchewkowa z kolendra

















Skladniki:
  • 1 lyzka oleju
  • 1 lyzka masla
  • 1 cebula
  • 2-3 zabki czosnku (opcjonalnie)
  • zielone chili (opcjonalnie)
  • 1/2 kg marchwi
  • 1/2 peczka swiezej kolendry
  • 1 lyzeczka kolendry w proszku
  • sol, pieprz
  • 125 ml smietany (opcjonalnie)
  • 1.2l bulionu
Wykonanie:


Podgrzac olej i maslo w duzej patelni. Zeszklic cebule i czosnek.Dodac drobno pokrojone chili. a po chwili pokrojona w kostke marchew . Smazyc przez chwile. Dodac kolendre w proszku, dobrze wymieszac i smazyc ok minuty. Dodac bulion. Gotowac na niewielkim ogniu az warzywa beda miekkie. Wystudzic. Warzywa i swieza kolendre(zostawic kilka galazek) zmikosowac na gladka mase. Jezeli bedzie zbyt gesta dodac troche bulionu. Przelac zupe do garnka, podgrzac, doprawic sola i pieprzem. Dodac drobno pokrojona kolendre. Podawaca z kleksem smietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz