Przepis Miłki:)
Składniki:
- 1 szklanka suchej kukurydzy w puszce
- 1 łyżka (stołowa) tartego sera zoltego
- 1 łyżka (stołowa) startego kokosa
- 2 średnie jajka
- 150 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 8m ml oleju
Sos:
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki (stołowe) cukru
- 3 łyzki (stołowe) startego kokosa
Wykonanie:
Ubij olej, kukurydzę, jajka, ser i wiórki kokosowe blenderem. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Dodaj mokre skladniki do suchych i delikatnie wymieszaj . Wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką formę 21-cm (lub 20x13 cm) lub wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do temp. 170 st. C. Przełóż ciasto do formy i piecz 35 do 40 minut. Sprawdź wykałaczką czy dobrze się upiekło. Jeśli tak to wyjmij, a następnie ponakłuwaj je widelcem.
Przygotuj sos. Umieść wszystkie składniki w rondlu, na gazie. Doprowadź do wrzenia, po czym polej sosem ciasto. Schłodź do temp. pokojowej i podawaj.
Właśnie się piecze... Zobaczymy co z tego wyjdzie. ;)
OdpowiedzUsuń