- 25g platkow migdalowych
- 2 cm imbiru, drobno pokroic
- kilka zabkow czosnku, przecisnac przez praske
- 1 lyzeczka ziaren kminu rzymskiego
- 1 lyzeczka kolendry w proszku
- 1 lyzeczka papryki
- 1/2 lyzeczki chilli w proszku
- 1 lyzeczka cukru
- 1 lyzeczka garam masala
- 4 lyzki jogurtu naturalnego
- 4 filety z kurczaka
- 3 lyzki oleju
- 1 srednia cebula, drobno pokroic
- sol
- 1 lyzka soku z cytryny
- 200 ml wody
- 150 ml smietany
- 2 -3 lyzki mleka kokosowego
- swieza kolendra
Wykonanie:
Platki migdalowe podprazyc na suchej patelni lub w piekarniku. Wymieszac: imbir, czosnek, kmin rzymski, kolendre w proszku, papryke, chilli w proszku z migdalami i jogurtem. W tej miksturze zamarynowac piersi z kurczaka (ok 20 minut).
Na rozgrzanym oleju usmazyc cebule na zloto-brazowy kolor a nastepnie dodac kurczaka, sol, sok z cytryny i smazyc ok 5-7 minut. Dodac wode i dusic pod przykryciem ok 10 minut, mieszajac od czasu do czasu. Nastepnie wlac smietane i dusic kolejne 10 minut. Na koniec dodac: cukier, mleko kokosowe, swieza kolendre i garam masala. Gotowac ok 3-4 minut. Danie podawac posypane platkami migdalow. Bardzo dobrze komponuje sie z ryzem.
* Przepis pochodzi z ksiazki "Indian" autorstwa Harmeet Hooren-Sagoo
bardzo smacznie się zapowiada
OdpowiedzUsuń