Skladniki:
- 2 lyzki oleju
- 1 lyzeczka kminu rzymskiego
- 1 lyzeczka czarnych nasion gorczycy (mustard seeds)
- 1 lyzeczka kurkumy
- 1 lyzeczka garam masala
- 1 lyzka soku z cytryny
- sol
- swieza kolendra
- zielone chilli (wg. uznania)
- 2 cm imbiru, drobno pokroic
- kilka zabkow czosnku, pokroic lub zetrzec
- 2 srednie cebule, pokroic w ksiezyce
- 20 dkg pieczarek, pokroic w plasterki
- 3 swieze pomidory obrane z skorki lub 1/2 pokrojonych pomidorow z puszki
- 2 papryki (np. czerwnoa i zielona), pokrojone w paski
- 20 dkg sera paneer (przepis na paneer)
Wykonanie:
Kmin rzymski i ziarnka gorczycy rozgniesc w mozdzierzu a nastepnie wrzucic na rozgrzany olej i smazyc ok 30 sekund. Nastepnie dodac: cebule, imbir i czosnek - smazyc az do uzyskania zloto-brazowego koloru. Zmiejszyc ogien i pod koniec smazenia dodac drobno pokrojone zielone chilli a po chwili kurkume. Dobrze wymieszac. Dodac pozostale skladniki: pieczarki, pomidory, papryke i dusic na wolnym ogniu ok 10-15 minut. Kiedy warzywa sa miekkie dodac paneer pkrojony w kostke, sok z cytryny i garam masale. Wszystko delikatnie wymieszac i gotowac ok 3 minut. Przed podaniem posypac swieza kolendra
* Przepis pochodzi z ksiazki "Indian" autorstwa Harmeet Hooren-Sagoo
* W orginalnym przepisie nie ma sera paneer
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz