Skladniki:
Farsz:
1 kg kapusty kiszonej
30 - 40 dkg pieczarek
olej
sol, pieprz
Ciasto:
- 1/2 kg maki
- 3 jaja ( w tym jedno do smarowania)
- 4 dkg drozdzy
- 200 g margaryny / masla
- 3/4 szkl mleka
- sol
- 2 lyzeczki cukru
- mak / sezam
Wykonanie:
Kapuste sparzyc, odsaczyc i pokroic. Pieczarki pokroic drobno i podsamzyc. Kiedy plyn odparuje dodac kapuste, wymieszac, doprawic i jeszcze chwilek samzyc razem. Ostudzic farsz.
Do drozdzy wlac podgrzane mleko i dwie lyzeczki cukru,wymieszac na gladko, przykryc i odstawic do wyrosniecia w cieplym miejscu. Maslo nalezy rozpuscic.
Make przesiac do miski, zrobic wglebienie i wlac drozdze, jajka, ostudzone maslo i doprawic sola.
Make przesiac do miski, zrobic wglebienie i wlac drozdze, jajka, ostudzone maslo i doprawic sola.
Ciasto ugniatac energicznie az bedzie gladkie i elastyczne. Odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce.
Potem wyrobic jeszcze raz i podzielic na mniejsze kawalki. Rozwalkowac na prostokaty. Farsz ukladac posrodku a nastepnie zawijac z obu stron. Pokroic na kwadraty. Ukladac na blasze wylozonej papierem zawinieciem do dolu. Wierzch pasztecikow posmarowac rozbeltanym jajkiem i posypac makiem/sezamem. Piec w temp 180 stopni, ok 20 minut.
Podawac z pikantnym czerwonym barszczem:)
* zamiast pieczarek mozna uzyc lesnych grzybow np.suszonych. Nalezy je wczesniej wyplukac, moczyc ok 12 godz a nastepnie ugotowac i podsmazyc na oleju.
* przepis i inspiracja :http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=3052&hl=paszteciki oraz http://www.youtube.com/watch?v=HuMq7RVgBu0
ale dawno nie jadłam takich pasztecików!
OdpowiedzUsuń