Skladniki:
Tarka/Chaunk*
Warzywa:
Wykonannie:
Rozgrzewamy olej na duzym ogniu. Na rozgrzany olej wrzucamy szczypte ziaren kminu rzymskiego, a po chwili kiedy ziarenka uzyskaja brazowy kolor dodajemy drobno posiekane:cebule,czosnek,imbir. Smazymy na duzym ogniu mieszajac od czasu do czasu az cebula bedzie zlocisto-brazowa (nalezy uwazac aby nie przypalic!) Zmniejszamy ogien i dodajemy: kurkume, kolendre i kmin rzymski w proszku oraz chili. Mieszamy i smazymy chwilke. Dodajemy troche wody (1/2 -3/4szkl) i mieszamy (bedzie to konsystencja gestego sosu). Nastepnie dodajemy pomidory z puszki i smazymy do momentu kiedy olej sie wyodrebni;solimy. Kiedy nasza baza jest gotowa dodaje pokrojone w kostke ziemniaki i marchew i bardzo dokladnie miszamy. NIE DODAJEMY WODY! Przykrywamy i na nieduzym ogniu dusiumy ok 10 minut, potem mieszamy jeszcze raz i przykrywamy. Dusimy az warzywa beda miekkie, mieszajac od czasu do czasu delikatnie. Ok 10 minut przed koncem dodac groszek. Na koniec posypac swieza kolendra. Podawac z chapati, jogurtem naturalnym i czerwona cebula
* w kuchni indyjskiej jest to ta czesc przygotowywania potrawy, w ktorej to przyprawy oraz inne skladniki (np.czosnek, cebula) sa smazone w tluszczu (ghee lub olej) aby uwolnic ich aromat i wzmocnic smak. Jest to taka baza wyjsciowa do wielu dan.
- 1 duza cebula
- czosnek (ilosc wg.uznania, ja bardzo lubie wiec dodaje ok 7 zabkow)
- 3 cm imbiru
- zielone chili (ilosc wg. uznania)
- 2 plaskie lyzeczki kurkumy (turmeric)
- 1 plaska lyzeczka kolendry w proszku
- 1 plaska lyzeczka kminu rzymskiego w proszku
- szczypta ziarenek kminu rzymskiego
- 2 lyzki pokrojonych pomidorow z puszki (lub jeden swiezy)
- sol
- olej
Warzywa:
- 6-8 sporych marchwi
- 2 ziemniaki
- ok 1 szkl groszku (ja zawsze robie z mrozonego)
Wykonannie:
Rozgrzewamy olej na duzym ogniu. Na rozgrzany olej wrzucamy szczypte ziaren kminu rzymskiego, a po chwili kiedy ziarenka uzyskaja brazowy kolor dodajemy drobno posiekane:cebule,czosnek,imbir. Smazymy na duzym ogniu mieszajac od czasu do czasu az cebula bedzie zlocisto-brazowa (nalezy uwazac aby nie przypalic!) Zmniejszamy ogien i dodajemy: kurkume, kolendre i kmin rzymski w proszku oraz chili. Mieszamy i smazymy chwilke. Dodajemy troche wody (1/2 -3/4szkl) i mieszamy (bedzie to konsystencja gestego sosu). Nastepnie dodajemy pomidory z puszki i smazymy do momentu kiedy olej sie wyodrebni;solimy. Kiedy nasza baza jest gotowa dodaje pokrojone w kostke ziemniaki i marchew i bardzo dokladnie miszamy. NIE DODAJEMY WODY! Przykrywamy i na nieduzym ogniu dusiumy ok 10 minut, potem mieszamy jeszcze raz i przykrywamy. Dusimy az warzywa beda miekkie, mieszajac od czasu do czasu delikatnie. Ok 10 minut przed koncem dodac groszek. Na koniec posypac swieza kolendra. Podawac z chapati, jogurtem naturalnym i czerwona cebula
* w kuchni indyjskiej jest to ta czesc przygotowywania potrawy, w ktorej to przyprawy oraz inne skladniki (np.czosnek, cebula) sa smazone w tluszczu (ghee lub olej) aby uwolnic ich aromat i wzmocnic smak. Jest to taka baza wyjsciowa do wielu dan.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz