wtorek, 16 marca 2010

Gulasz z jagnieciny























Gulasz z jagnieciny z orzechami wloskimi i granatem inspirowany przepisem J. Oliver'a

Skladniki:

  • 750 gram jagnieciny
  • 2 lyzki maki
  • sol i pieprz
  • olej lub oliva
  • 1 cebula
  • 4 zabki czosnku
  • 1/2 laski cynamonu
  • 100 gram orzechow wlsokich
  • listek laurowy
  • 2 lyzeczki majeranku
  • 6 granatow lub 500ml soku z zurawiny
  • zielenina:nataka pietruszki lub kolendra

Wykonanie:

Mieso pokroic w kostke (2cm). Make wymieszac z sola i pieprzem i oproszyc mieso. Nastepnie smazyc partiami, pod przykryciem az mieso uzyska lekko brazowy kolor. Kiedy wszystkie kawaleczki sa obsmazone wrzucic je razem do tej samej patelni, na ktorej wczesnie byly podsmazane. Zmniejszyc ogien i dodac: pokrojona w piorka cebule, posiekany czosnek, listek laurowy, orzechy,cynamon.Wymieszac i smazyc pod przykryciem ok 5 minut, mieszajac od czasu do czasu. Granaty przekroic na pol i wycisnac z nich sok (tak jak np z pomaranczy lub cytryny). Powinno byc go ok 500ml. Granaty mozna zastapic gotowym sokiem zurawinowym. Dodac sok do miesa i uzupelnic woda tak aby wszystkie skladniki byly przykryte. Dusic na wolnym ogniu ok 1.5 godziny az mieso bedzie miekkie. W razie potrzeby, gdy gulasz bedzie zbyt gesty, mozna dodac wody. Przed podaniem nalezy wyciagnac cynamon i lisc laurowy. Posypac zielenina i ziarnkami granatu.
Podawac z ryzem, makaronem lub swiezym pieczywem.