wtorek, 6 lipca 2010

Bolo de milho e coco - brazylijskie ciasto kukurydziane




















Przepis Miłki:)


Składniki:




  • 1 szklanka suchej kukurydzy w puszce
  • 1 łyżka (stołowa) tartego sera zoltego
  • 1 łyżka (stołowa) startego kokosa
  • 2 średnie jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8m ml oleju

Sos:




  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki (stołowe) cukru
  • 3 łyzki (stołowe) startego kokosa

Wykonanie:

Ubij olej, kukurydzę, jajka, ser i wiórki kokosowe blenderem. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Dodaj mokre skladniki do suchych i delikatnie wymieszaj .
Wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką formę 21-cm (lub 20x13 cm) lub wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do temp. 170 st. C. Przełóż ciasto do formy i piecz 35 do 40 minut. Sprawdź wykałaczką czy dobrze się upiekło. Jeśli tak to wyjmij, a następnie ponakłuwaj je widelcem.
Przygotuj sos. Umieść wszystkie składniki w rondlu, na gazie. Doprowadź do wrzenia, po czym polej sosem ciasto. Schłodź do temp. pokojowej i podawaj.