niedziela, 3 października 2010

Chicken Korma ( Korma z kurczaka)

Skladniki:



  • 25g platkow migdalowych
  • 2 cm imbiru, drobno pokroic
  • kilka zabkow czosnku, przecisnac przez praske
  • 1 lyzeczka ziaren kminu rzymskiego 
  • 1 lyzeczka kolendry w proszku
  • 1 lyzeczka papryki
  • 1/2 lyzeczki chilli w proszku
  • 1 lyzeczka cukru
  • 1 lyzeczka garam masala
  • 4 lyzki jogurtu naturalnego
  • 4 filety z kurczaka
  • 3 lyzki oleju
  • 1 srednia cebula, drobno pokroic
  • sol
  • 1 lyzka soku z cytryny
  • 200 ml wody
  • 150 ml smietany
  • 2 -3 lyzki mleka kokosowego
  • swieza kolendra



Wykonanie:


Platki migdalowe podprazyc na suchej patelni lub w piekarniku. Wymieszac: imbir, czosnek, kmin rzymski, kolendre w proszku, papryke, chilli w proszku z migdalami i jogurtem.  W tej miksturze zamarynowac piersi z kurczaka  (ok 20 minut). 
Na rozgrzanym oleju usmazyc cebule na zloto-brazowy kolor a nastepnie dodac kurczaka, sol, sok z cytryny i smazyc ok 5-7 minut. Dodac wode i dusic pod przykryciem ok 10 minut, mieszajac od czasu do czasu. Nastepnie wlac smietane i dusic kolejne 10 minut. Na koniec dodac: cukier, mleko kokosowe, swieza kolendre i garam masala. Gotowac ok 3-4 minut. Danie podawac posypane platkami migdalow.  Bardzo dobrze komponuje sie z ryzem.




* Przepis pochodzi z ksiazki "Indian" autorstwa Harmeet Hooren-Sagoo

Mushroom, Pepper, Tomato, Onion & Paneer Curry (Curry z pieczarek, papryki, pomidorow, cebuli i sera paneer)






Skladniki:

  • 2 lyzki oleju
  • 1 lyzeczka kminu rzymskiego
  • 1 lyzeczka czarnych nasion gorczycy (mustard seeds)
  • 1 lyzeczka kurkumy
  • 1 lyzeczka garam masala
  • 1 lyzka soku z cytryny
  • sol
  • swieza kolendra
  • zielone chilli (wg. uznania)
  • 2 cm imbiru, drobno pokroic
  • kilka zabkow czosnku, pokroic lub zetrzec
  • 2 srednie cebule, pokroic w ksiezyce
  • 20 dkg pieczarek, pokroic w plasterki
  • 3 swieze pomidory obrane z skorki lub 1/2 pokrojonych pomidorow z puszki
  • 2 papryki (np. czerwnoa i zielona), pokrojone w paski
  • 20 dkg sera paneer  (przepis na paneer)
Wykonanie:


Kmin rzymski i ziarnka gorczycy rozgniesc w mozdzierzu a nastepnie wrzucic na rozgrzany olej i smazyc ok 30 sekund. Nastepnie dodac: cebule, imbir i czosnek - smazyc az do uzyskania zloto-brazowego koloru. Zmiejszyc ogien i pod koniec smazenia dodac drobno pokrojone zielone chilli a po chwili kurkume. Dobrze wymieszac. Dodac pozostale skladniki: pieczarki, pomidory, papryke i dusic na wolnym ogniu ok 10-15 minut. Kiedy warzywa sa miekkie dodac paneer pkrojony w kostke, sok z cytryny i garam masale. Wszystko delikatnie wymieszac i gotowac  ok 3 minut.  Przed podaniem posypac swieza kolendra


* Przepis pochodzi z ksiazki "Indian" autorstwa Harmeet Hooren-Sagoo
* W orginalnym przepisie nie ma sera paneer