niedziela, 4 lipca 2010

Clafoutis - francuski deser








































Przepis Miłki :)

Skladniki:
  • 400ml mleka
  • 4 jajka
  • 180g cukru pudru
  • laska wanilii lub 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100g maki
  • sol
  • owoce (swieze lub mrozone:czeresnie, wisnie, jagody, jezyny, sliwki)
  • platki migdalowe

Wykonanie:

W misce wymieszac suche skldaniki. Jajka ubic lekko z mlekiem i wlewac powoli do suchych skladnikow. Mieszac energicznie aby nie powstaly grudki. Naczynie wysmarowac maslem i wylac ciasto. Wylozyc owoce. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok 200 st. C. ok 30-40 minut. Pod koniec pieczenia lub tuz po wyjeciu z piekarnika posypac platkami migdalowymi. Odstawic do wystgniecie.(Ciasto po wyjeciu z piekarnika opdanie). Podawac cieple.