sobota, 31 lipca 2010

Caponata



Inspiracja  & przepis:

Aloo Paratha














Skladniki:

Farsz:
  • 5-6 nieduzych ziemniakow ugotowanych w mundurkach, ostudzonych i przecisnietych przez praske
  • 1 cebula czerwona drobno pokrojona
  • 3cm swiezego imbiru (najlepiej zetrzec na tarce)
  • garsc swiezej  klendry drobno pokrojonej
  • zielone chili drobno pokrojone (wg uznania)
  • przyprawy: kolendra w proszku, kmin rzymski w proszku, ziarna kolendry rozgniecione w mozdzierzu, kimin rzysmki (caly),ajwain (caly), sol


Ciasto: 
  • maka na chapati + woda : dobrze wyrobic, przykryc i odsatwic na 15 minut
Wykonanie:




Z ciasta robimy kulki wilekosci pileczki do ping-ponga; obtaczamy w mace i walkujemy placki ok 10 cm srednicy. Nakladamy na kazdy ok 2 lyzki farszu, zakladamy tak aby caly farsz byl przykryt. Delikatnie rozgniatamy reka aby farsz rozlozyl sie rownomiernie a nastepnie walkujemy. Kladziemy parathe na dobrze rozgrzana patelnie  i smazymy ok 20 sekund  (zloto-brazowy kolor), odwracamy na druga strona i smazymy troszke dluzej (na srednim ogniu). Wierzch smarujemy olejem; odwracamy i smarujemy druga strone
olejem i znow odwracamy na kilkanascie sekund. Serwujemy prosto z patelni - w wersji najprostszej z maslem, do tego jogurt albo z polskim akcentem mizeria z ogorka :)