- 3 1/3 szklanki maki
- 1 lyzeczka sody oczyszczonej
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 1 lyzka cynamonu
- 1 lyzeczka kardamonu
- 1 lyzeczka imbiru
- po 1/2 lyzeczki zmielonej galki muszkatalowej i zmielonych gozdzikow
- po 1/4 lyzeczki zmielonego czarnego pieprzu i zmielonego ziela angielskiego
- szczypta soli
- 1/2 szklanki miodu
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- 1 jajko
- drobno posiekane orzechyMarcepan:
- 200 g migdałów mielonych
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 3 łyżki maki
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki sokucytrynowego
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
- powidła śliwkowe
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki koniaku
Wykonanie:
Marcepan:Migdały utrzec z cukrem, dodac pozostale skladniki i dobrze wymieszac.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Make przesiać z proszkiem, soda i sola, dodać posiekane orzechy. Miód, cukier i masło rozgrzać dość mocno (ale nie zagotować) w dużym rondlu, dodać przyprawy korzenne, wymieszac. Dodawac stopniowo make ciagle mieszajac az ciasto zacznie odchodzic od scianek rondla. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić, dodac jajko i wymieszac.
Przełożyć ciasto na stolnice i lekko wyrobic podsypujac maka w razie konieczności. Jeszcze cieple podzielic na dwie czesci - kazda rozwałkować na prostokąt wielkości 33 x 20 cm (ja wałkuje jeden duży prostokąt ipotem składam na pół), przenieść jeden placek na plaska blachę wyłożona pergaminem. Zostawiając 1 cm margines rozsmarować na cieście masę marcepanowa, na marcepanie rozprowadzić równą warstwa powidła. Przykryć druga częścią ciasta, dobrze zlepić brzegi i piec około 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i jeszcze cieple polukrować.
Zostawić odkryte na cala noc. Pokroić na małe kwadraciki (odcinając brzegi), przechowywać w szczelnej puszce w warstwach przełożonych pergaminem. Najlepsze jest po kilku tygodniach!
Lukier:
Utrzec cukier z koniakiem na jednolita mase. Zamiast lukru koniakowego mozna uzyc dowolnego, ulubionego lukru.
Przepis autorstwa Bajaderki z http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1041&hl=krajanka