niedziela, 28 listopada 2010

Swiateczna Krajanka Marcepanowa







Skladniki:

Ciasto:

  • 3 1/3 szklanki maki
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyzka cynamonu
  • 1 lyzeczka kardamonu
  • 1 lyzeczka imbiru
  • po 1/2 lyzeczki zmielonej galki muszkatalowej i zmielonych gozdzikow
  • po 1/4 lyzeczki zmielonego czarnego pieprzu i zmielonego ziela angielskiego
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 jajko
  • drobno posiekane orzechyMarcepan:
  • 200 g migdałów mielonych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki maki
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki sokucytrynowego
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego 

  • powidła śliwkowe
Lukier koniakowy:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki koniaku

Wykonanie:

Marcepan:Migdały utrzec z cukrem, dodac pozostale skladniki i dobrze wymieszac.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Make przesiać z proszkiem, soda i sola, dodać posiekane orzechy. Miód, cukier i masło rozgrzać dość mocno (ale nie zagotować) w dużym rondlu, dodać przyprawy korzenne, wymieszac. Dodawac stopniowo make ciagle mieszajac az ciasto zacznie odchodzic od scianek rondla. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić, dodac jajko i wymieszac.
Przełożyć ciasto na stolnice i lekko wyrobic podsypujac maka w razie konieczności. Jeszcze cieple podzielic na dwie czesci - kazda rozwałkować na prostokąt wielkości 33 x 20 cm (ja wałkuje jeden duży prostokąt ipotem składam na pół), przenieść jeden placek na plaska blachę wyłożona pergaminem. Zostawiając 1 cm margines rozsmarować na cieście masę marcepanowa, na marcepanie rozprowadzić równą warstwa powidła. Przykryć druga częścią ciasta, dobrze zlepić brzegi i piec około 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i jeszcze cieple polukrować.
Zostawić odkryte na cala noc. Pokroić na małe kwadraciki (odcinając brzegi), przechowywać w szczelnej puszce w warstwach przełożonych pergaminem.  Najlepsze jest po kilku tygodniach!

Lukier:
Utrzec cukier z koniakiem na jednolita mase. Zamiast lukru koniakowego mozna uzyc dowolnego, ulubionego lukru.


Przepis autorstwa Bajaderki z http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1041&hl=krajanka

1 komentarz: