wtorek, 23 marca 2010

Paneer makhanwala

















































Na rozgrzany olej wrzucamy laske cynamonu,kilka ziaren czarnego pieprzu oraz roztarte w mozdzierzu:ziarna czarnego i zielonego kardamonu i gozdziki. Po minucie dodajemy:
- drobno pokrojony czosnek(kilka zabkow), imbir (3-4cm),zielone chilli (wg uznania)smazymy kolejna minute poczym dodajemy drobno pokrojona cebule (1 duza). Smazymy az cebula bedzie lekko brazowa
- Dodajemy pomidory z puszki (x2) i gotujemy do momentu az olej bedzie sie wyodrebnial
- Pod koniec gotowania dodajemy orzechy nerkowca (2-3 lyzki) - wczesniej pokrojone i namoczone w wodzie.
- Odstawiamy do wysygniecia
- Zmiksowac wszystko przy minimlanym dodatku wody

- Na tej samej patelni rozgrzac 2 lyzki masla i dodac po jednej lyzeczce: kolendry i kminu rzymskigo w proszku oraz turmeric.Smazyc ok 30 sekund a nastepnie dodac zmiksowana mase i gotowac ok 5 minut. Zmniejszyc ogien i powoli dodawac mleko (ok 1/2 lub 3/4 szkl w zaleznosci jaka sie woli konsystencje). Doprawic sola. Dodac paneer. Doprowadzic do wrzenia. Przed podaniem mozna dodac smietane. Posypac swieza kolendra.


Paneer:
4 litry mleka
sok z cytryny (lub "cytrynka")

W duzym garnku nalezy zagotować mleko, potem zmniejszyć ogień i dodać sok z cytryny ok 100ml lub az wytrąci się serwatka. Gaze lub zwykla pieluszke tetrowa (ja mma uszyta w ksztalcie trojkata i taki ksztalt ma pozniej ser) wykladamy na durszlak i wylewamy do niej zawartosc garnka.Wyciskamy nadmiar plynu i przysiskamy czyms ciezkim np garnkiem z woda. Po ok 20-30 minutach ser jest gotowy. Jezli nie zuzyjemy go od razu nalezy przechowywac go w lodowce w pojemniku z woda.
Paneer ma bardzo delikatny smak i nie przypomina naszego twarogu. Podobno mozna go wzbogacic dodajac ziola ale u nas w domu jeszcze tego nie testowalismy.