czwartek, 7 października 2010

Paszteciki z kapusta i pieczarkami






Skladniki:

Farsz:

1 kg kapusty kiszonej
30 - 40 dkg pieczarek
olej

sol, pieprz

Ciasto:


  • 1/2 kg maki 
  • 3 jaja  ( w tym jedno do smarowania)
  • 4 dkg drozdzy 
  • 200 g margaryny / masla
  • 3/4 szkl mleka 
  • sol 
  • 2 lyzeczki cukru 
  • mak / sezam


Wykonanie:

Kapuste sparzyc, odsaczyc i pokroic.  Pieczarki pokroic drobno i podsamzyc. Kiedy plyn odparuje dodac kapuste, wymieszac, doprawic i jeszcze chwilek samzyc  razem. Ostudzic farsz.

Do drozdzy wlac podgrzane mleko i dwie lyzeczki cukru,wymieszac na gladko, przykryc i  odstawic do wyrosniecia w cieplym miejscu.  Maslo nalezy rozpuscic.
Make przesiac do miski, zrobic wglebienie i wlac drozdze, jajka, ostudzone maslo i doprawic sola. 
Ciasto ugniatac energicznie az bedzie gladkie i elastyczne. Odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce.
Potem wyrobic jeszcze raz i podzielic na mniejsze kawalki. Rozwalkowac na prostokaty. Farsz ukladac posrodku a nastepnie zawijac z obu stron. Pokroic na kwadraty. Ukladac na blasze wylozonej papierem zawinieciem do dolu. Wierzch pasztecikow posmarowac rozbeltanym jajkiem i posypac makiem/sezamem. Piec w temp 180 stopni, ok 20 minut.
Podawac z pikantnym czerwonym barszczem:)



* zamiast pieczarek mozna uzyc lesnych grzybow np.suszonych. Nalezy je wczesniej wyplukac, moczyc ok 12 godz a nastepnie ugotowac i podsmazyc na oleju.

Ruskie pierogi