niedziela, 10 października 2010

Butternut Squash (Dynia Pizmowa) zapiekany z czerwona cebula




Skladniki:
  • Dynia
  • Czerwona cebula
  • Czosnek
  • Swieza kolendra
  • Oliwa 
  • Parmezan (lub inny ser)
  • Sol
  • Pieprz


Wykonanie:
Dynie nalezy przekroic wzdluz, wydrazyc ziarna a nastepnie pokroic w plastry. Ulozyc na blasze, posypac cebula  pokrojona w piorka, swieza kolendra (ja nie mialam kolendry wiec uzylam lisci curry), polac oliwa i przyprawic sola i swiezo mielonym pieprzem. Piec  15 minut w  temperaturz ok 190-200 stopni. Nastepnie obrocic plastry, posypac czosnkiem (ewentualnie polac jeszcze oliwa) i zapiekac kolejne 10 minut.
Podawac posypane serem (najlepiej parmezanem) i swieza kolendra.  

*Przepis z programu What To Eat NowAutumn