sobota, 20 listopada 2010

Racuchy z jablkami






Skladniki:

  • 3 dkg drozdzy
  • 1 lyzeczka cukru
  • 2 szklanki maki
  • 1 1/3 szkl letniej, przegotowanej wody
  • 3-4 jablka (obrane)
  • cukier puder 
  • olej


Wykonanie:

Drozdze pokruszyc do szklanki, dodac 1 lyzeczke cukru, 1 lyzeczke maki i 1/3 szkl wody. Dobrze wymieszac i odstawic do wyrosniecia.   Przesiac make do miski, zrobic dolek, w ktory wlac wyrosniete drozdze. Mieszac energicznie lyzka dodajac powoli wode. Gdy skladniki dokladnie polacza sie dodac jablka pokrojone w cienkie, nieduze plasterki. Ciasto odstawic do wyrosniecia. Gdy podwoi swoja objetosc rozgrzac olej. Racuchy nakladac lyzka maczana za kazdym razem w zimnej wodzie. Smazyc na srednim ogniu az uzyskaja zloty kolor. Ukladac na reczniku papierowym aby odsaczyc z oleju. Przed podaniem posypac cukrem pudrem.

Przepis mojej Mamy :)

1 komentarz: