niedziela, 3 października 2010

Chicken Korma ( Korma z kurczaka)

Skladniki:



  • 25g platkow migdalowych
  • 2 cm imbiru, drobno pokroic
  • kilka zabkow czosnku, przecisnac przez praske
  • 1 lyzeczka ziaren kminu rzymskiego 
  • 1 lyzeczka kolendry w proszku
  • 1 lyzeczka papryki
  • 1/2 lyzeczki chilli w proszku
  • 1 lyzeczka cukru
  • 1 lyzeczka garam masala
  • 4 lyzki jogurtu naturalnego
  • 4 filety z kurczaka
  • 3 lyzki oleju
  • 1 srednia cebula, drobno pokroic
  • sol
  • 1 lyzka soku z cytryny
  • 200 ml wody
  • 150 ml smietany
  • 2 -3 lyzki mleka kokosowego
  • swieza kolendra



Wykonanie:


Platki migdalowe podprazyc na suchej patelni lub w piekarniku. Wymieszac: imbir, czosnek, kmin rzymski, kolendre w proszku, papryke, chilli w proszku z migdalami i jogurtem.  W tej miksturze zamarynowac piersi z kurczaka  (ok 20 minut). 
Na rozgrzanym oleju usmazyc cebule na zloto-brazowy kolor a nastepnie dodac kurczaka, sol, sok z cytryny i smazyc ok 5-7 minut. Dodac wode i dusic pod przykryciem ok 10 minut, mieszajac od czasu do czasu. Nastepnie wlac smietane i dusic kolejne 10 minut. Na koniec dodac: cukier, mleko kokosowe, swieza kolendre i garam masala. Gotowac ok 3-4 minut. Danie podawac posypane platkami migdalow.  Bardzo dobrze komponuje sie z ryzem.




* Przepis pochodzi z ksiazki "Indian" autorstwa Harmeet Hooren-Sagoo

1 komentarz: